Dansk forretning | Prisgaranti på alle varmepumper og tilbehør! | Se leveringsstatus
Dansk forretning | Prisgaranti på alle varmepumper og tilbehør! | Se leveringsstatus
Varmepumpe eller fjernvarme
Luft til vand varmepumper og fjernvarme er begge populære opvarmningsformer, og hver har sine egne fordele og ulemper.
Luft til vand varmepumper fungerer ved at trække varme fra luften og benytte den til at opvarme huset. De har en høj virkningsgrad, da de udnytter den naturlige varme i omgivelserne til at opvarme huset, og de har en lav CO2-udledning. De kræver dog en tilstrækkelig mængde luft til at fungere optimalt, og de fungerer ikke særlig effektivt i koldt vejr. De kan også være dyrere at installere end andre varmekilder.
Fjernvarme fungerer ved at levere varme fra en central varmekilde via et netværk af rør til boliger og andre bygninger. Fjernvarme har en høj virkningsgrad, da den centraliserede varmekilde ofte er baseret på vedvarende energikilder som solvarme, biomasse eller geotermisk energi. Fjernvarme kræver dog en individuel aftale med en leverandør, og der kan være begrænsninger på, hvilken form for opvarmning der kan benyttes i boligen.
I dette indlæg gennemgår vi:
Varmepumpe VS Fjernvarme
Fordele ved luft til vand varmepumper:
Høj virkningsgrad: Luft til vand varmepumper udnytter den naturlige varme i omgivelserne til at opvarme huset, hvilket kan resultere i en høj virkningsgrad.
Lav CO2-udledning: Luft til vand varmepumper har en lav CO2-udledning, da de ikke forbrænder brændstof for at generere varme.
Kan være en billigere løsning: Luft til vand varmepumper kan være en billigere opvarmningsløsning end andre metoder, særligt i længere perioder, da de har en høj virkningsgrad og en lav CO2-udledning.
Reduceret Elafgift – Husstande med varmepumper og et årligt forbrug over 4.000 kWh el kan få reduceret elafgift og sparer derved på hele husstandens el regning. Dette er også en fordel hvis man har elbil eller hybrid bil.
Typisk billigste pris per kWh opvarmning.
Ulemper ved luft til vand varmepumper:
Luft til vand varmepumper støjer, og det kan være en ulempe hvis varmepumpen ikke opsættes et sted hvor den ikke kan høres.
Dårlig ydeevne i koldt vejr: Luft til vand varmepumper fungerer mindre effektivt i koldt vejr, da lufttemperaturen falder, når temperaturen udenfor falder, og dermed indeholder luften mindre energi.
Dyrere at installere: Luft til vand varmepumper er dyrere i engangsydelse at etablere sammenlignet med fjernvarme. Det er dog muligt at søge tilskud til installationen.
Ulemper ved fjernvarme:
Begrænset tilgængelighed. Fjernvarme er ikke tilgængelig i alle områder i Danmark.
Fjernvarmen har tilslutningspligt og forblivelsespligt. Så hvis du først har sagt ja til at blive tilsluttet, så kan du ikke afkobles igen.
Fjernvarme er typisk dyrere per kWh end nye luft til vand varmepumper.
Hvad er bedst fjernvarme eller varmepumpe?
Det er svært at sige, hvilken varmekilde der er bedst, da det afhænger af en række faktorer, herunder dine personlige præferencer, dit hus’ størrelse og isolering, samt lokale klimaforhold. Derfor er det en god idé at undersøge fordele og ulemper ved begge varmekilder og vurdere, hvilken løsning der passer bedst til dine behov og ønsker.
Der er fordele og ulemper ved begge muligheder.