En varmepumpe er et apparat, som er skabt til at omdanne energi om til varme. Det er derfor en oplagt måde, hvorpå du kan opvarme din bolig. Flere og flere vælger, at udskifte deres nuværende energikilde til varmepumper, da det er en effektivt og mere miljøvenlig måde, at opvarme sit hjem på.
De mest anvendte typer af varmepumper er:
Hvilken varmepumpe skal jeg vælge?
Først og fremmest skal du have afklaret hvilken varmepumpe du skal have – Fx har du gulvvarme og/eller radiator, så skal du have en Luft til Vand varmepumpe. Har du ikke overstående, vil du skulle have en Luft/luft varmepumpe.
Herefter, skal du have afklaret hvad du skal have, og hvor mange kW din varmepumpe skal være på.
Det kan du få afklaring på, ved at tage vores test, du finder på forsiden.
C.O.P er en forkortelse af det engelske udtryk “Coefficient of performance” og råder helt basalt over den varme du modtager, contra den mængde strøm, du afgiver. Jo højere C.O.P værdien er, jo mere effektiv er din varmepumpe.
C.O.P kan dog være en ineffektiv måleenhed at basere sit beslutningsgrundlag på, da værdien er baseret på en enkeltstående temperatur, hvoraf S.C.O.P værdien er mere nøjagtig, da den måles over flere temperature.
S.C.O.P står for “seasonal coefficient of performance” og afgiver en mere nøjagtig vurdering af varmepumpens effektivitet, end blot C.O.P værdien. S.C.O.P værdien fastsættes i løbet af året og kan derved medregne sæsonbestemte variationer i temperaturen.
S.C.O.P-værdien viser den gennemsnitlige effektivitet, som varmepumpen yder. Eksempelvis kan en pumpe have en S.C.O.P værdi på 4,52, hvilket betyder, at den leverer 4,52 gange mere energi, end den bruger.
Energimærkning – Denne er essentiel for dit valgt af varmepumpe og økonomien i den. Hos CoolEnergi forhandler vi KUN varer mærket med bedst mulig energi mærkning A+++. Derved er du sikker på en god og vedvarende økonomi.
Kan jeg varme hele huset op med én varmepumpe ?
JA! Hvis du vælger den korrekte varmepumpe. Med en luft/luft afhænger det af hvordan luftvejene er, samt om du vælger en monoblock som kan have tilsluttet flere blæsere.
Hvad er holdbarheden på en varmepumpe?
En luft til vand varmepumpe kan under optimale forhold og vedligeholdelse have en levetid på alt imellem 20-25 år. Luft til luft kan holde i ca. 10-15 års tid.
Der løber vand ud af min varmepumpe!
Det er helt normalt at en varmepumpe afgiver (kondens)vand både ind- og udvendigt for en luft/luft varmepumpe, og udvendigt for en luft/vand. Dette opstår når energien trækkes ud af luften.
Derfor er det vigtigt, at varmepumpen udvendigt placeres korrekt, og den indvendige del har tilsluttet dets kondensafløb, så det ikke løber den af væggen.
Det er helt normalt, at der kommer is på din monoblock. Dette sker når energien trækkes ud af luften, og derved blæser den endnu koldere luft ud.
Hvor meget støjer en varmepumpe?
Den udvendige monoblock kan støje i form af dens blæser kører, og hvor hurtigt den kører. Typisk 0-43db – dette er lavt. Men uanset hvad, så skal den helst placeres således den generer mindst. Fx væk fra soveværelser , entré og terrasse. Vær opmærksom på, at den kan støje ved afrimning, og hvis den skal arbejde meget hårdt. Oplever du, at indedelen synes at støje lidt, anbefales det, at du lydisolerer delen indvendigt, så godt du kan med ikke-brandbare materialer.
Hvor lang tid tager en installation?
Det kommer helt an på hvor omfattende installationen er. Typisk fra en halv dag til 3 dage hvis alt skal installeres, trækkes og tilsluttes. Er det kun monoblocken, så er det lavet indenfor én arbejdsdag.
Hvad er levetiden på en varmepumpe?
Under optimale forhold og vedligeholdelse – 25 år +.
Hvor langt fra ydermuren skal varmepumpen placeres?
Optimalt er monoblockens bagside og kanter 50 cm fra vægge og forsiden skal gerne stå helt fri for askærmning eller beplantning for den bedste effekt. Vi anbefaler at monoblockens bund er hævet fra jorden 10-20 cm.