✔ Nyhed – Få finansiering med attraktiv delbetaling

✔ Varmepumpepuljen er åben, og du kan søge tilskud nu! Ansøg her

Sådan kan en varmepumpe spare dig penge i det lange løb

Som en person, der ønsker at spare penge på energiregningen, har du måske hørt om varmepumper. Disse energieffektive systemer bliver mere og mere populære til opvarmning og køling af boliger. I dette blogindlæg vil vi forklare, hvad en varmepumpe er, hvordan den fungerer, og hvorfor det er en smart investering i dit hjems effektivitet. Vi vil også dække kommende ændringer for varmepumper i 2023, fordelene ved at bruge et monoblok-varmepumpesystem, faktorer at overveje, før du installerer en varmepumpe, samt vedligeholdelse og service. Ved slutningen af denne artikel vil du have en bedre forståelse af varmepumper, og hvordan de kan gavne dit hjem.

Hvad er en varmepumpe, og hvordan fungerer den?

En varmepumpe er en anordning, der overfører varme fra et sted til et andet. Den kan bruges til både opvarmning og køling af dit hjem. I modsætning til en ovn, som genererer varme ved at forbrænde brændstof, udtrækker en varmepumpe varme fra luften eller jorden uden for dit hjem og overfører den indendørs. Denne proces foregår gennem en kølemiddelcyklus, der svarer til den måde, som dit køleskab fungerer på. Varmepumpen fordamper kølemidlet uden for dit hjem og absorberer varme fra luften eller jorden. Kølemidlet komprimeres derefter, hvilket øger dets temperatur, og varmen frigives inde i dit hjem.

Typer af varmepumper – luft- og jordvarmepumper

Der findes to hovedtyper af varmepumper: luft- og jordvarmepumper. Luftvarmepumper udvinder varme fra luften uden for dit hjem, mens jordvarmepumper udvinder varme fra jorden. Jordvarmepumper er dyrere at installere, men de er mere effektive og kan spare dig flere penge i det lange løb. Luftvarmepumper er mere almindelige og mindre dyre at installere. De fungerer bedst i moderate klimaer, hvor temperaturen ikke falder for lavt.

Fordele ved at bruge en varmepumpe til opvarmning og køling af dit hjem

Der er mange fordele ved at bruge en varmepumpe til opvarmning og køling af dit hjem. For det første er varmepumper meget mere energieffektive end traditionelle varme- og kølesystemer. De kan spare dig op til 50 % på dine energiregninger. For det andet er varmepumper mere miljøvenlige end traditionelle systemer, fordi de ikke forbrænder fossile brændstoffer. For det tredje kan varmepumper levere både opvarmning og køling, hvilket betyder, at du kun har brug for ét system i stedet for to. Endelig er varmepumper støjsvage og kræver mindre vedligeholdelse end traditionelle systemer.

Sådan kan en varmepumpe spare dig penge i det lange løb

Selv om varmepumper er dyrere at installere end traditionelle systemer, kan de spare dig penge i det lange løb. Fordi de er mere energieffektive, kan de sænke dine månedlige energiregninger. Det nøjagtige beløb, du kan spare, afhænger af mange faktorer, herunder størrelsen af dit hjem, dit klima og dit energiforbrug. De fleste boligejere kan dog forvente at spare hundredvis eller endda tusindvis af kroner i løbet af deres varmepumpes levetid.

Kommende ændringer for varmepumper i 2023

I 2023 træder nye regler i kraft, som kræver, at alle nye varmepumper skal have en sæsonbestemt ydeevnefaktor (SPF) på mindst 2,5. Det betyder, at varmepumperne skal være endnu mere effektive, end de er nu. Selv om dette kan øge varmepumpernes omkostninger en smule, vil det også gøre dem endnu mere energieffektive og omkostningseffektive på lang sigt.

Fordele ved at bruge et monoblok-varmepumpesystem

Et monoblok-varmepumpesystem er en type luftvarmepumpe, hvor alle komponenterne er indeholdt i en enkelt udendørs enhed. Det gør installationen nemmere og billigere end andre typer varmepumper. Monobloksystemer er også mere kompakte og kræver mindre plads end andre systemer. Endelig er monobloksystemer mere energieffektive, fordi de ikke mister varme gennem de rør, der forbinder de indendørs og udendørs enheder.

Faktorer, der skal overvejes, før du installerer en varmepumpe

Inden du installerer en varmepumpe, er der flere faktorer, du bør overveje. For det første bør du overveje klimaet i dit område. Varmepumper fungerer bedst i moderate klimaer, hvor temperaturen ikke falder for lavt. Hvis du bor i et område med meget kolde vintre, er en varmepumpe måske ikke den bedste løsning for dig. For det andet bør du overveje størrelsen på dit hjem. Varmepumper findes i forskellige størrelser, og du skal vælge en, der passer til størrelsen på dit hjem. Endelig bør du overveje omkostningerne ved installationen. Selv om varmepumper kan spare dig penge i det lange løb, er de dyrere at installere end traditionelle systemer.

Vedligeholdelse og service af en varmepumpe

Som alle varme- og kølesystemer kræver varmepumper regelmæssig vedligeholdelse og service for at fungere effektivt. Du bør få din varmepumpe serviceret mindst en gang om året af en kvalificeret tekniker. Under serviceeftersynet vil teknikeren rense spolerne, kontrollere kølemiddelniveauet og inspicere systemet for eventuelle problemer. Du bør også skifte luftfiltre i din varmepumpe regelmæssigt. De fleste producenter anbefaler, at de skiftes hver tredje måned.

Konklusion – Hvorfor en varmepumpe er en smart investering i dit hjems effektivitet

Afslutningsvis kan du sige, at en varmepumpe er en smart investering i dit hjems effektivitet. Varmepumper er mere energieffektive, miljøvenlige og omkostningseffektive end traditionelle varme- og kølesystemer. De kan spare dig penge i det lange løb og giver dig både varme og køling. Selv om der er nogle faktorer at overveje, før du installerer en varmepumpe, kan de fleste boligejere drage fordel af denne energieffektive teknologi. Med de nye regler, der kommer i 2023, og fordelene ved monobloksystemer er det nu et godt tidspunkt at overveje at installere en varmepumpe i dit hjem.

Opfordring til handling

Hvis du er interesseret i at installere en varmepumpe i dit hjem, så tag en uforpligtende snak med en sælger fra CoolEnergi. Vent ikke med at begynde at spare penge på dine energiregninger – invester i en varmepumpe i dag og vær på forkant!

Har du brug for hjælp?

Udfyld formularen og fortæl os, hvordan vi kan hjælpe dig, så giver vi dig et kald.

Ring mig op
+2år-garanti

Privat: 2 års ekstra garanti

Hos Cool Energi får du altid garanti, når du køber en varmepumpe. Men er det ikke tilstrækkeligt, så kan du trygt opgradere din garanti med hele 2 år oveni!

Information ved køb af ekstra garanti

2 års ekstra garanti

OBS: Vær opmærksom på at denne opgradering kun gør sig gældende ved vores luft/vand varmepumper. 2 års ekstra garanti giver god mening, hvis du køber f.eks. en SPRSUN luft til vand varmepumpe med 3 års standard garanti hos os, og gerne vil have den øget. Det kan f.eks. være, hvis du skal bo i boligen i mange år og gerne vil være dækket ind i hvert fald i de 5 år. Valdemar har som standard 8 års garanti for kompletsættet. Her kan du tilkøbe yderligere 2 års garanti og dermed opnå 10 års garanti i alt på dit nye anlæg. Garantien gør sig gældende på alle vores luft til vand varmepumper, og den sikrer dig imod, hvis anlægget fejler i garantiperioden. Bemærk dog, at garantien er betinget af korrekt montering og opsætning af anlægget samt, at der overholdes det årlige eftersyn af varmepumpen.

Vær dækket ind med garantien

Du kan nemt tilføje de 2 års ekstra garanti til din ordrekurv, så du har det hele samlet i din ordreopgørelse. Køb de 2 års ekstra garanti, så du er dækket ind og ved, at vi tager hånd om eventuelle skader og fejl omfattet af garantien på din varmepumpe.

Information ved køb af montering

MONTERING AF LUFT TIL VAND VARMEPUMPE

Vores montage indeholder:
 • Kørsel til dig, med værkstøj og udstyr.
 • Hulboring i mursten, gasbeton eller trævæg.
 • Tilslutning af Plug n’ play boks, buffertank og monoblock med en afstand på max 5 meter.
 • Tilslutning til eksisterende varmesystem. Max. 2 meter rør forbrug mellem buffertank og system.
 • Tilslutning til varmt og koldt vand.
 • Tilslutning til strømforsyning, såfremt det er klargjort før montering.
 • Opstart af varmepumpe
Følgende skal være klargjort inden vi kommer:
 • Der skal være etableret fast underlag i vatter for udedelen med 50cm frirum bagved (støbt, fliser eller lign)
 • Klargjort til afløb ind- og udvendigt (udedel drypper vand, hvorfor afløb anbefales – men ikke et krav fra os)
 • Arbejdet udføres i niveau med fri adgang, hvilket betyder at montøren ikke flytter inde- eller udedel over trapper, ned i kælder eller lign. Er der niveauforskel skal delene være anbragt på monterings stederne før ankomst.
 • El skal være etableret og funktionsdygtigt før ankomst
 • Vi tilbyder ikke at trække rør over lofter, kældre eller nedgravning – dette skal såfremt være gjort og klargjort inden vores ankomst
Bemærk: Vi forbeholder os retten til ikke at udføre montagen, såfremt vores teknikker ikke finder det muligt, grundet omstående konstruktioner eller ikke kan stå inde for installeringen. Rør, afløb og el skal fremstå klar før montering og er alene købers ansvar. Følgende er ikke inkluderet:
 • Evt. ekstra cirkulationspumpe(r) (kan være nødvendigt hvis du ikke har en på dit centralvarme system i forvejen – fx hvis du tidligere har haft gasfyr)
 • El-arbejde
 • Nedtagning og fjernelse af eksisterende opvarmningsform (medmindre dette er tilkøbt)
 • Montage af udstyr købt andetsteds eller lignende.
 • Gravearbejde
 • Kraftigt isoleret rør til nedgravning udendørs
 • Isoleringsarbejde
 • Andet eventuelt materiale forbrug og arbejdstid, ud over det ovenfor anførte, efterfaktureres.
 • Mere end 5 meter rør (udover dette faktureres med 500 kr. / meteren inkl. alt)
 • Arbejde, materialer mv. der ikke indgår i overstående. 
Arbejde udover ovenstående faktureres til 600 kr. / timen inkl. moms, såfremt det er noget vi kan bistå. Materialer udover det medfølgende efterfaktureres.

Afmontering af gasfyr

 • Bemærk, at vi ikke lukker- og afmelder gassen, dette skal du selv sørge for – Se evt. bygnings/energipuljer der kan dække udgiften hertil
 • Gassen SKAL kunne slukkes indvendigt eller udvendigt ved mur
 • Montøren bortskaffer ikke gasfyret, men afmonterer dette og læsser det gerne på din trailer.
 • Servicen kan KUN købes hvis du har købt montering af din varmepumpe hos os. 

Afmontering af pillefyr

 • Vi bortskaffer ikke dit pillefyr, men afmonterer det kun.
 • Servicen kan KUN købes hvis du har købt montering af din varmepumpe hos os.
Du kan læse mere om montering og hvad du bør forberede, før montøren ankommer til din bolig, i denne monteringsoversigt. Arbejde udover ovenstående faktureres til 600 kr. / timen inkl. moms, såfremt det er noget vi kan bistå. Materialer udover det medfølgende efterfaktureres. Hvis arbejdet ikke kan gennemføres fordi en eller flere af overstående ting ikke er klargjort eller mulige, faktureres forgæves kørsel med 3.500 kr. og evt. bro/færge afgifter.