✔ Nyhed – Få finansiering med attraktiv delbetaling

✔ Varmepumpepuljen er åben, og du kan søge tilskud nu! Ansøg her

Overblik over det europæiske varmepumpemarked

EU er en etableret og fremtrædende teknologileder, især inden for varmepumpesektoren – en faktor, der kan ses i videnskabelige publikationer, offentlig RD&I-finansiering og patenteringstendenser. Med over 2 millioner solgte enheder rundt omkring i Europa er dette nu den nye rekord at slå. Det er derfor relevant at få et overblik over det europæiske varmepumpemarked.

De seneste år har der været en markant stigning i efterspørgslen efter varmepumpeanlæg i Europa på grund af deres energieffektivitet og evne til at erstatte naturgasvarmesystemer og reducere kulstofemissioner.

I december 2021 var der omkring 18 millioner varmepumpeinstallationer alene i Europa. Ifølge en rapport fra REPowerEU forventes det, at dette tal vil stige til omkring 30 millioner inden år 2030, med yderligere 10 millioner installationer inden for de næste fem år.

Volatiliteten i metalpriser, udbudet af halvledere og installatørernes tilgængelighed er nogle barrierer, som kan hæmme vækstraten. På trods af disse udfordringer forventes det europæiske varmepumpemarkeds gennemsnitlige årlige salgsvækst at hjælpe med at opfylde dette mål.

Her er alt, der er værd at bemærke for flere detaljer om det europæiske varmepumpemarked.

Det europæiske varmepumpemarked

De seneste par år har det europæiske varmepumpemarked oplevet betydelig vækst på grund af stigende efterspørgsel efter energieffektive produkter og øget bevidsthed om miljøspørgsmål. Precedence Research forventer, at markedet vil opleve en CAGR på 8,7 % fra 2022 til 2030.

Det øgede antal mennesker, der bor i byområder i Europa, har drevet efterspørgslen efter klimaanlæg og dermed øget markedsstørrelsen for varme- og kølesystemer. Desuden forventes lave elpriser og regeringsinitiativer at drive dette marked yderligere frem i prognoseperioden.

Stigende bevidsthed om fordelene ved klimaanlæg og deres brug fremmer også denne markedsvækst. Stigende investeringer i rene energikilder som sol- og vindkraft forventes også at sætte skub i markedsvæksten i løbet af de næste par år.

Det europæiske varmepumpemarked består af bolig- og ikke-boligapplikationer på tværs af forskellige regioner, såsom Tyskland, Frankrig, Italien og Spanien. Det forventes desuden, at disse markeder fortsat vil være lukrative, da disse regioner har store befolkningsbaser med lavt energiforbrug, hvilket giver dem mulighed for at spare på deres elregninger ved at skifte til alternative kilder som solenergi og dermed øge deres indkomstniveauer over tid.

Det europæiske varmepumpemarked er segmenteret baseret på anvendelse, produkttype og region.

Anvendelsesmæssigt:

 • Bolig & Erhverv
 • Varme & Køling
 • Kommerciel opvarmning og køling

Varme- og kølesektoren udgør en vigtig del af det samlede energiforbrug i Europa. Næsten 2/3 af al europæisk energi går direkte til opvarmnings- og afkølingssystemer. Det øgede antal mennesker, der bor i byområder i hele Europa, har drevet efterspørgslen efter klimaanlæg.

I 2019 dominerede varmesystemer det europæiske varmepumpemarked baseret på anvendelse. Dog forventes aircondition- og kølesystemer at få mere fodfæste i denne region i prognoseperioden. Aircondition- og kølesystemer stod i 2019 for omkring 37 % af den samlede omsætning fra varmeapplikationer.

Faktorer, der påvirker det europæiske varmepumpemarked

Det europæiske varmepumpemarked har oplevet en stigning i efterspørgslen, især i lande såsom Frankrig, Tyskland og Storbritannien. Dog vil der være påvirkningsfaktorer, der vil have indflydelse på det europæiske varmepumpemarked i 2022, såsom teknologiske fremskridt og regeringspolitikker, der fremmer brugen af vedvarende energikilder.

Der er flere faktorer, der driver dette marked, herunder stigende befolkning, øget bevidsthed om klimaforandringer, stigende efterspørgsel efter energieffektive produkter, aldrende befolkning, urbaniseringstendenser og stigende disponibel indkomst niveau. Anden vigtige faktorer, der har bidraget til denne vækst er: teknologiske fremskridt, politikker, der fremmer vedvarende energikilder, øget markedsføring og reklame og lave elpriser.

Øget fremtræden og efterspørgsel efter vedvarende energikilder

Den stigende efterspørgsel efter vedvarende energikilder som vindenergi og solenergi har ført til øget statsstøtte og mere fokus på deres anvendelse på tværs af sektorer som boliger, kommercielle og industrielle applikationer.

Samtidig har den voksende udbredelse af ikke-vedvarende energikilder som kul og olie ført til en øget efterspørgsel efter vedvarende energikilder som solenergi og vindkraft.

Desuden har antallet af husstande med flere apparater steget i hele Europa, hvilket har øget forbruget af elektricitet i løbet af dagen. Denne tendens kommer til at fortsætte, hvilket vil føre til yderligere stigning i efterspørgslen efter luftvarmepumper, da de tilbyder større effektivitet og komfortniveauer til lavere omkostninger end konventionelle varmesystemer.

Efterspørgsel efter energieffektive (varmepumpe) produkter

Genopblomstringen af ​​EU’s varmepumpemarked skyldes også den stigende efterspørgsel efter energieffektive apparater, voksende fokus på lavemissionsstrategier og fremgangen inden for vedvarende energikilder i Europa. Ifølge en IDC-rapport steg efterspørgslen efter energieffektive produkter som klimaanlæg og varmepumper i hele Europa mellem 2016 og 2020 som en reaktion på regeringsinitiativer, der har til hensigt at reducere drivhusgasemissioner og energiforbrug.

Stor efterspørgsel efter naturgas

Markedet har også været påvirket af den stigende efterspørgsel efter naturgas, der bruges som brændsel i varmepumper. Dette kan tilskrives dens rene, billige og stabile natur. Desuden har den stigende anvendelse af vedvarende energikilder og implementeringen af ​​omkostningseffektive politikker som Feed-in Tariff (FiT)-ordninger fremme væksten af ​​europæiske solvarmesystemer til vand.

Som et eksempel blev FiT-ordningen implementeret i Tyskland i 2015, hvor elpriserne blev reduceret for forbrugere, der installerer solpaneler på deres tage eller andre steder, hvor de kan generere solenergi ved hjælp af solen.

Teknologiske fremskridt

Fremgangen inden for teknologi har fremskyndet udviklingen af ​​nye produkter til effektiv energiudnyttelse og forbedret ydeevne. For eksempel er DTHP-teknologi kommet på markedet fra producenter og har givet bedre ydeevne end de traditionelle varmesystemer med øget energieffektivitet (32%).

Samtidig har indførelsen af ​​nye teknologier øget efterspørgslen efter hybrid-varmesystemer, der kombinerer traditionelle systemer med avancerede teknologier som klimaanlæg (ACU’er).

Stor efterspørgsel efter naturgas

Markedsudviklingen er også blevet påvirket af den stigende efterspørgsel efter naturgas, der anvendes som brændsel i varmepumper. Dette kan tilskrives dens rene, billige og stabile egenskaber. Desuden har den stigende implementering af vedvarende energikilder og omkostningseffektive politikker som Feed-in Tariff (FiT)-ordninger bidraget til vækst i europæiske solvarmesystemer til vand.

Som et eksempel blev FiT-ordningen indført i Tyskland i 2015, hvor elpriserne blev reduceret for forbrugere, der installerer solpaneler på deres tage eller andre steder, hvor de kan generere solenergi fra solen.

Teknologiske fremskridt

Teknologiske fremskridt har fremskyndet udviklingen af ​​nye produkter til effektivt energiforbrug og forbedret ydeevne. For eksempel er DTHP-teknologi blevet introduceret af producenter for at give bedre ydeevne end traditionelle varmesystemer med forbedrede effektivitetsniveauer (32%).

Introduktionen af ​​nye teknologier har også øget efterspørgslen efter hybride varmesystemer, der kombinerer traditionelle varmesystemer med avancerede teknologier såsom klimaanlæg (ACU’er).

Hvad er de potentielle barrierer mod den forventede vækst?

Det europæiske marked for opvarmning og afkøling er meget konkurrencedygtigt og forventes at ekspandere på et sundt niveau i løbet af prognoseperioden.

Imidlertid forventes høje startkapitalinvesteringer kombineret med korte tilbagebetalingsperioder at hæmme væksten på dette marked. Investorernes vigtigste muligheder er relaterede produkter som kondensatorer, pumper og kontroller, som sandsynligvis vil opleve hurtig vækst i prognoseperioden.

Væksten vil dog sandsynligvis blive påvirket af flere faktorer, såsom stigende energipriser og efterspørgsel efter vedvarende energi. Derudover står markedet over for adskillige barrierer, herunder høje startkapitalinvesteringer, lav installationseffektivitet og et behov for øget bevidsthed om dets fordele.

På den anden side forventes øget bevidsthed om miljøspørgsmål og strenge miljøbestemmelser at drive markedsvæksten i løbet af prognoseperioden. Samtidig forventes høje initiale investeringsomkostninger og korte tilbagebetalingsperioder at begrænse væksten på det europæiske marked.

Høj startkapitalinvestering

En varmepumpe er en energieffektiv maskine, der kan installeres i bygningen for at omdanne varmeenergi til el og bruges til at forsyne bygningen med varme eller køling. Det er et af de mest omkostningseffektive systemer til styring af indetemperaturer, men det kræver en betydelig initial investering, som kan afholde potentielle investorer fra at investere på dette marked.

Ud over den indledende investering er der imidlertid mange fordele ved at investere i et varmepumpeanlæg. Det kan bl.a. reducere energiforbruget, øge energieffektiviteten og reducere de løbende omkostninger til energi. Det kan også hjælpe med at reducere udledninger af drivhusgasser og hjælpe med at overholde miljømæssige bestemmelser.

Kort tilbagebetalingstid

En varmepumpes tilbagebetalingstid er kort sammenlignet med andre typer erhvervsejendomsforvaltningssystemer. Det tager dog længere tid for investeringsafkastet fra et varmepumpesystem end fra andre kommercielle ejendomsforvaltningssystemer på grund af dets højere vedligeholdelsesomkostninger og initiale investeringsomkostninger.

Dette gør det vanskeligt for potentielle investorer at træffe en informeret beslutning om, hvorvidt det vil være værd at investere i et sådant system eller ej.

Skærpede miljøregler

Det europæiske varmepumpemarked forventes at blive stadig mere konkurrencedygtigt, da der indføres stadig strengere miljøregler i forskellige europæiske lande på grund af de øgede bekymringer om klimaændringer og stigende energipriser, der præger hele Europa.

Opsummering

Industrien har oplevet en enorm vækst de seneste par år, hvilket primært skyldes den øgede efterspørgsel efter vedvarende energikilder, som forventes at drive det europæiske varmepumpemarked i de kommende år. Det skyldes primært den stigende efterspørgsel efter energieffektive boliger, stigende bevidsthed om klimaændringer og det stigende antal husstande med flere apparater.

Derudover forventes den stigende efterspørgsel efter energieffektive produkter såsom varmepumper og elektriske køretøjer at drive væksten på dette marked i prognoseperioden. Desuden vil regeringsinitiativer såsom RET (Renewable Energy Target) og ETS (Emissions Trading System) sandsynligvis understøtte væksten i det europæiske varmepumpemarked i 2020-2024.

Har du brug for hjælp?

Udfyld formularen og fortæl os, hvordan vi kan hjælpe dig, så giver vi dig et kald.

Ring mig op
+2år-garanti

Privat: 2 års ekstra garanti

Hos Cool Energi får du altid garanti, når du køber en varmepumpe. Men er det ikke tilstrækkeligt, så kan du trygt opgradere din garanti med hele 2 år oveni!

Information ved køb af ekstra garanti

2 års ekstra garanti

OBS: Vær opmærksom på at denne opgradering kun gør sig gældende ved vores luft/vand varmepumper. 2 års ekstra garanti giver god mening, hvis du køber f.eks. en SPRSUN luft til vand varmepumpe med 3 års standard garanti hos os, og gerne vil have den øget. Det kan f.eks. være, hvis du skal bo i boligen i mange år og gerne vil være dækket ind i hvert fald i de 5 år. Valdemar har som standard 8 års garanti for kompletsættet. Her kan du tilkøbe yderligere 2 års garanti og dermed opnå 10 års garanti i alt på dit nye anlæg. Garantien gør sig gældende på alle vores luft til vand varmepumper, og den sikrer dig imod, hvis anlægget fejler i garantiperioden. Bemærk dog, at garantien er betinget af korrekt montering og opsætning af anlægget samt, at der overholdes det årlige eftersyn af varmepumpen.

Vær dækket ind med garantien

Du kan nemt tilføje de 2 års ekstra garanti til din ordrekurv, så du har det hele samlet i din ordreopgørelse. Køb de 2 års ekstra garanti, så du er dækket ind og ved, at vi tager hånd om eventuelle skader og fejl omfattet af garantien på din varmepumpe.

Information ved køb af montering

MONTERING AF LUFT TIL VAND VARMEPUMPE

Vores montage indeholder:
 • Kørsel til dig, med værkstøj og udstyr.
 • Hulboring i mursten, gasbeton eller trævæg.
 • Tilslutning af Plug n’ play boks, buffertank og monoblock med en afstand på max 5 meter.
 • Tilslutning til eksisterende varmesystem. Max. 2 meter rør forbrug mellem buffertank og system.
 • Tilslutning til varmt og koldt vand.
 • Tilslutning til strømforsyning, såfremt det er klargjort før montering.
 • Opstart af varmepumpe
Følgende skal være klargjort inden vi kommer:
 • Der skal være etableret fast underlag i vatter for udedelen med 50cm frirum bagved (støbt, fliser eller lign)
 • Klargjort til afløb ind- og udvendigt (udedel drypper vand, hvorfor afløb anbefales – men ikke et krav fra os)
 • Arbejdet udføres i niveau med fri adgang, hvilket betyder at montøren ikke flytter inde- eller udedel over trapper, ned i kælder eller lign. Er der niveauforskel skal delene være anbragt på monterings stederne før ankomst.
 • El skal være etableret og funktionsdygtigt før ankomst
 • Vi tilbyder ikke at trække rør over lofter, kældre eller nedgravning – dette skal såfremt være gjort og klargjort inden vores ankomst
Bemærk: Vi forbeholder os retten til ikke at udføre montagen, såfremt vores teknikker ikke finder det muligt, grundet omstående konstruktioner eller ikke kan stå inde for installeringen. Rør, afløb og el skal fremstå klar før montering og er alene købers ansvar. Følgende er ikke inkluderet:
 • Evt. ekstra cirkulationspumpe(r) (kan være nødvendigt hvis du ikke har en på dit centralvarme system i forvejen – fx hvis du tidligere har haft gasfyr)
 • El-arbejde
 • Nedtagning og fjernelse af eksisterende opvarmningsform (medmindre dette er tilkøbt)
 • Montage af udstyr købt andetsteds eller lignende.
 • Gravearbejde
 • Kraftigt isoleret rør til nedgravning udendørs
 • Isoleringsarbejde
 • Andet eventuelt materiale forbrug og arbejdstid, ud over det ovenfor anførte, efterfaktureres.
 • Mere end 5 meter rør (udover dette faktureres med 500 kr. / meteren inkl. alt)
 • Arbejde, materialer mv. der ikke indgår i overstående. 
Arbejde udover ovenstående faktureres til 600 kr. / timen inkl. moms, såfremt det er noget vi kan bistå. Materialer udover det medfølgende efterfaktureres.

Afmontering af gasfyr

 • Bemærk, at vi ikke lukker- og afmelder gassen, dette skal du selv sørge for – Se evt. bygnings/energipuljer der kan dække udgiften hertil
 • Gassen SKAL kunne slukkes indvendigt eller udvendigt ved mur
 • Montøren bortskaffer ikke gasfyret, men afmonterer dette og læsser det gerne på din trailer.
 • Servicen kan KUN købes hvis du har købt montering af din varmepumpe hos os. 

Afmontering af pillefyr

 • Vi bortskaffer ikke dit pillefyr, men afmonterer det kun.
 • Servicen kan KUN købes hvis du har købt montering af din varmepumpe hos os.
Du kan læse mere om montering og hvad du bør forberede, før montøren ankommer til din bolig, i denne monteringsoversigt. Arbejde udover ovenstående faktureres til 600 kr. / timen inkl. moms, såfremt det er noget vi kan bistå. Materialer udover det medfølgende efterfaktureres. Hvis arbejdet ikke kan gennemføres fordi en eller flere af overstående ting ikke er klargjort eller mulige, faktureres forgæves kørsel med 3.500 kr. og evt. bro/færge afgifter.