✔ Nyhed – Få finansiering med attraktiv delbetaling

✔ Varmepumpepuljen er åben, og du kan søge tilskud nu! Ansøg her

Varmepumpe effektivitet

Hvad er effektiviteten af en varmepumpe? Hvad er SCOP værdi? Hvilke varmepumper er mest energieffektive? I denne artikel forsøger vi at besvare disse og en række andre relaterede spørgsmål vedr. varmepumpe effektivitet. Ved at tilegne dig viden om varmepumpens effektivitet vil du være bedre stillet, når du skal købe en varmepumpe. Vi fortæller dig nemlig alt om, hvad du skal være opmærksom på, og hvorfor det betaler sig at købe en energieffektiv varmepumpe.

Varmepumpe virkningsgrad – Disse to ting skal du have for øje

Står du over for at skulle købe en ny varmepumpe til dit hus, sommerhus, anneks, kolonihavehus eller noget helt femte, så skal du være særligt opmærksom på varmepumpernes strømforbrug og effektivitet. Du kan med fordel vælge en varmepumpe med en høj virkningsgrad, da det vil være ensbetydende med, at varmepumpen producerer meget mere energi, end den bruger.

Hvad angår varmepumpens virkningsgrad, så skal du helt overordnet lægge mærke til to ting; varmepumpens ydelse og SCOP værdi. Især sidstnævnte er en vigtig faktor, da det siger noget om, hvor meget energi der produceres, set i forhold til hvor meget energi der bruges – altså forholdet mellem optaget og afgivet energi. Læs videre for at blive klogere på, hvorfor netop varmepumpens ydelse og SCOP værdi er vigtige faktorer.

Effektiviteten af en varmepumpe måles typisk ved hjælp af COP (Coefficient of Performance) eller SCOP (Seasonal Coefficient of Performance). COP er forholdet mellem den leveret varme og den elektricitet, der bruges til at drive varmepumpen, mens SCOP tager højde for temperaturen udenfor og giver en mere realistisk vurdering af varmepumpens effektivitet over en sæson. En høj COP eller SCOP betyder, at varmepumpen er mere effektiv. Gennemsnitlig COP for luft-til-luft varmepumper er mellem 2,5-5,0. Luft-til-vand varmepumper kan have COP op til 7.

SCOP værdi varmepumpe

SCOP (forkortelse for seasonal coefficient of performance) værdi er en måleenhed, der er sigende for, hvor effektiv en varmepumpe er. SCOP værdien viser varmepumpens ydelse i løbet af året, (der tages højde for sæsonbestemte variationer). En SCOP værdi adskiller sig netop fra en COP værdi ved at medregne sæsonbestemte variationer – derfor er denne måleenhed den mest udbredte inden for varmepumper.

Hvis en varmepumpe har en opgivet SCOP værdi på 5, så vil varmepumpen være i stand til at producere 5 kWh varme ved forbrug af 1 kWh el. I dette eksempel vil varmepumpen altså levere 5 gange mere energi, end den vil bruge. Derfor; jo højere SCOP værdi, desto bedre, da en høj SCOP værdi indikerer en høj varmepumpe effektivitet.

COP værdi Varmepumpe

COP (Coefficient of Performance) er et mål for varmepumpens effektivitet, og det angiver forholdet mellem den varmeenergi, varmepumpen leverer, og den elektriske energi, den bruger. Jo højere COP værdi, desto mere effektiv er varmepumpen.

COP værdien bruges typisk til at sammenligne varmepumper, eller til at bestemme hvor stor en varmepumpe man har brug for i forhold til det varmebehov man har. En varmepumpe med en høj COP værdi, vil give mere varmeenergi for den samme mængde elektrisk energi, og omvendt vil en varmepumpe med en lavere COP værdi give mindre varmeenergi.

Det er vigtigt at bemærke at COP kan varierer afhængig af omgivelsestemperaturen og dermed også kan være lavere i koldt vejr. Derfor er SCOP (Seasonal Coefficient of Performance) også en vigtig faktor som tager højde for temperaturen i løbet af en sæson.

SEER værdi varmepumpe

SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio) er et mål for effektiviteten af en luft-til-luft varmepumpe. Det angiver forholdet mellem den samlede varmeenergi, varmepumpen leverer, og den elektriske energi, den bruger i løbet af en sæson. Jo højere SEER værdi, desto mere effektiv er varmepumpen.

SEER værdien er typisk brugt til at sammenligne varmepumper eller til at vælge en varmepumpe, der passer til ens varmebehov. En varmepumpe med en høj SEER værdi vil give mere varmeenergi for den samme mængde elektrisk energi, og omvendt vil en varmepumpe med en lavere SEER værdi give mindre varmeenergi.

SEER værdi er normalt fastsat af det regulerende organ i landet og varierer fra land til land. For eksempel i USA skal luft-til-luft varmepumper have en minimum SEER værdi på 14.0, hvilket kan være højere i andre lande.

Hvad er forskellen på SCOP, COP og SEER?

SCOP, COP og SEER er alle mål for effektiviteten af en varmepumpe, men de måler effektiviteten på forskellige måder:

  • SCOP (Seasonal Coefficient of Performance) er et mål for effektiviteten af en varmepumpe over en sæson. Det angiver forholdet mellem den samlede varmeenergi, varmepumpen leverer, og den elektriske energi, den bruger i løbet af en sæson. SCOP tager højde for omgivelsestemperaturen og giver derfor en mere realistisk vurdering af varmepumpens effektivitet over en sæson.
  • COP (Coefficient of Performance) er et mål for varmepumpens effektivitet i et øjeblik. Det angiver forholdet mellem den varmeenergi, varmepumpen leverer, og den elektriske energi, den bruger.
  • SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio) er specifikt for luft-til-luft varmepumper, og er et mål for effektiviteten af en luft-til-luft varmepumpe over en sæson. Det angiver forholdet mellem den samlede varmeenergi, varmepumpen leverer, og den elektriske energi, den bruger i løbet af en sæson.

Hvilken af disse værdier man skal bruge, afhænger af ens formål. Hvis man ønsker at sammenligne varmepumper, eller at vælge en varmepumpe, der passer til ens varmebehov, kan COP eller SEER være nyttige mål at bruge. Hvis man ønsker en mere realistisk vurdering af varmepumpens effektivitet over en sæson, kan SCOP være en bedre værdi at bruge.

Varmepumpens ydelse

En anden vigtig faktor er varmepumpens ydelse. En varmepumpes ydelse angives i kW og vil typisk svinge fra 5,2 til 26 kW.

Hvis du allerede ved, hvor mange kW du bruger pr. kvadratmeter til at opvarme din bolig, så vil du kunne beregne, hvor stor en varmepumpe du skal vælge. Der findes forskellige beregningsmetoder til dette formål.

Din opgave bliver at finde en varmepumpe, hvis ydelse passer til din boligs areal, isoleringsgrad og andre forhold. Brug evt. vores beregner eller kontakt os, hvis du har svært ved at træffe et valg.

Varmepumpens ydelse refererer til mængden af varmeenergi, varmepumpen leverer, i forhold til den elektriske energi, den bruger til at drive kompressoren. Ydelsen kan måles i watt eller kilowatt (W eller kW). Jo højere ydelsen, desto mere varmeenergi leverer varmepumpen for den samme mængde elektrisk energi.

Varmepumpens ydelse afhænger af flere faktorer, herunder varmepumpens type, kapacitet, effektivitet, omgivelsestemperaturen og kvaliteten af installationen. For eksempel, vil en luft-til-luft varmepumpe med en højere COP eller SEER værdi have en højere ydelse end en med en lavere værdi.

Det er vigtigt at bemærke, at varmepumpens ydelse kan variere afhængigt af omgivelsestemperaturen og derfor kan være lavere i ekstrem varme eller koldt vejr. Derfor er det vigtigt at undersøge varmepumpens ydelse for en række forskellige temperaturer for at få et klart billede om varmepumpens ydelse i det klima, den skal bruges i.

Hvilke varmepumper er mest energieffektive?

De mest energieffektive varmepumper er vores luft til vand varmepumper. De koster ofte mere i anskaffelse og installation end andre varmepumper, men grundet den tårnhøje energieffektivitet vil tilbagebetalingstiden ofte være meget overkommelig. Luft til vand varmepumper udmærker sig også ved at bibeholde sin effektivitet ned til mange minusgrader.

Har du brug for hjælp til at finde den varmepumpe, der vil give dig og din husstand den bedste opvarmningsøkonomi? Så kontakt os og tal med en ekspert.

Ofte stillet spørgsmål

Varmepumpe til danske klima

Der er flere typer af varmepumper, der kan bruges i danske klima, inklusive luft-til-luft varmepumper, luft-til-vand varmepumper, og jordvarme varmepumper.

Hvad er virkningsgraden på en varmepumpe?

Virkningsgraden på en varmepumpe er en måde at måle effektiviteten på, og det er forholdet mellem den varmeenergi, som varmepumpen leverer, og den elektriske energi, den bruger til at drive kompressoren. En varmepumpe kan både levere varmeenergi og køling, og virkningsgraden kan måles på forskellige måder afhængigt om det er varme eller køling det er fokus på.

Har du brug for hjælp?

Udfyld formularen og fortæl os, hvordan vi kan hjælpe dig, så giver vi dig et kald.

Ring mig op
+2år-garanti

2 års ekstra garanti

Hos Cool Energi får du altid garanti, når du køber en varmepumpe. Men er det ikke tilstrækkeligt, så kan du trygt opgradere din garanti med hele 2 år oveni!

Information ved køb af ekstra garanti

2 års ekstra garanti

OBS: Vær opmærksom på at denne opgradering kun gør sig gældende ved vores luft/vand varmepumper. 2 års ekstra garanti giver god mening, hvis du køber f.eks. en SPRSUN luft til vand varmepumpe med 3 års standard garanti hos os, og gerne vil have den øget. Det kan f.eks. være, hvis du skal bo i boligen i mange år og gerne vil være dækket ind i hvert fald i de 5 år. Valdemar har som standard 8 års garanti for kompletsættet. Her kan du tilkøbe yderligere 2 års garanti og dermed opnå 10 års garanti i alt på dit nye anlæg. Garantien gør sig gældende på alle vores luft til vand varmepumper, og den sikrer dig imod, hvis anlægget fejler i garantiperioden. Bemærk dog, at garantien er betinget af korrekt montering og opsætning af anlægget samt, at der overholdes det årlige eftersyn af varmepumpen.

Vær dækket ind med garantien

Du kan nemt tilføje de 2 års ekstra garanti til din ordrekurv, så du har det hele samlet i din ordreopgørelse. Køb de 2 års ekstra garanti, så du er dækket ind og ved, at vi tager hånd om eventuelle skader og fejl omfattet af garantien på din varmepumpe.

Information ved køb af montering

MONTERING AF LUFT TIL VAND VARMEPUMPE

Vores montage indeholder:
  • Kørsel til dig, med værkstøj og udstyr.
  • Hulboring i mursten, gasbeton eller trævæg.
  • Tilslutning af Plug n’ play boks, buffertank og monoblock med en afstand på max 5 meter.
  • Tilslutning til eksisterende varmesystem. Max. 2 meter rør forbrug mellem buffertank og system.
  • Tilslutning til varmt og koldt vand.
  • Tilslutning til strømforsyning, såfremt det er klargjort før montering.
  • Opstart af varmepumpe
Følgende skal være klargjort inden vi kommer:
  • Der skal være etableret fast underlag i vatter for udedelen med 50cm frirum bagved (støbt, fliser eller lign)
  • Klargjort til afløb ind- og udvendigt (udedel drypper vand, hvorfor afløb anbefales – men ikke et krav fra os)
  • Arbejdet udføres i niveau med fri adgang, hvilket betyder at montøren ikke flytter inde- eller udedel over trapper, ned i kælder eller lign. Er der niveauforskel skal delene være anbragt på monterings stederne før ankomst.
  • El skal være etableret og funktionsdygtigt før ankomst
  • Vi tilbyder ikke at trække rør over lofter, kældre eller nedgravning – dette skal såfremt være gjort og klargjort inden vores ankomst
Bemærk: Vi forbeholder os retten til ikke at udføre montagen, såfremt vores teknikker ikke finder det muligt, grundet omstående konstruktioner eller ikke kan stå inde for installeringen. Rør, afløb og el skal fremstå klar før montering og er alene købers ansvar. Følgende er ikke inkluderet:
  • Evt. ekstra cirkulationspumpe(r) (kan være nødvendigt hvis du ikke har en på dit centralvarme system i forvejen – fx hvis du tidligere har haft gasfyr)
  • El-arbejde
  • Nedtagning og fjernelse af eksisterende opvarmningsform (medmindre dette er tilkøbt)
  • Montage af udstyr købt andetsteds eller lignende.
  • Gravearbejde
  • Kraftigt isoleret rør til nedgravning udendørs
  • Isoleringsarbejde
  • Andet eventuelt materiale forbrug og arbejdstid, ud over det ovenfor anførte, efterfaktureres.
  • Mere end 5 meter rør (udover dette faktureres med 500 kr. / meteren inkl. alt)
  • Arbejde, materialer mv. der ikke indgår i overstående. 
Arbejde udover ovenstående faktureres til 600 kr. / timen inkl. moms, såfremt det er noget vi kan bistå. Materialer udover det medfølgende efterfaktureres.

Afmontering af gasfyr

  • Bemærk, at vi ikke lukker- og afmelder gassen, dette skal du selv sørge for – Se evt. bygnings/energipuljer der kan dække udgiften hertil
  • Gassen SKAL kunne slukkes indvendigt eller udvendigt ved mur
  • Montøren bortskaffer ikke gasfyret, men afmonterer dette og læsser det gerne på din trailer.
  • Servicen kan KUN købes hvis du har købt montering af din varmepumpe hos os. 

Afmontering af pillefyr

  • Vi bortskaffer ikke dit pillefyr, men afmonterer det kun.
  • Servicen kan KUN købes hvis du har købt montering af din varmepumpe hos os.
Du kan læse mere om montering og hvad du bør forberede, før montøren ankommer til din bolig, i denne monteringsoversigt. Arbejde udover ovenstående faktureres til 600 kr. / timen inkl. moms, såfremt det er noget vi kan bistå. Materialer udover det medfølgende efterfaktureres. Hvis arbejdet ikke kan gennemføres fordi en eller flere af overstående ting ikke er klargjort eller mulige, faktureres forgæves kørsel med 3.500 kr. og evt. bro/færge afgifter.