✔ Nyhed – Få finansiering med attraktiv delbetaling

✔ Varmepumpepuljen er åben, og du kan søge tilskud nu! Ansøg her

Optimering af Varmepumpe & Temperatursæt

Ved at skifte til en varmepumpe fra f.eks. fossile varmekilder overgår du til elvarme. Derfor er det relevant at være opmærksom på forskellige faktorer, der påvirker din varmepumpes effektivitet og elforbrug året rundt; især i de koldeste måneder i fyringssæsonen, hvor gennemsnitstemperaturen i Danmark er ca. 4 grader.

Årsforbrug ved en varmepumpe

Når du kigger på dit årlige forbrug ved en varmepumpe, skal du være opmærksom på, hvornår langt størstedelen af dit forbrug finder sted. Den officielle fyrringssæson i Danmark er fra 1.oktober til 30. april, men reelt set kan man sige, at den ligger fra 15. september til 15. maj. Heri skal man tage udgangspunkt og kigge på de allerkoldeste måneder, typisk er December, Januar og februar, og det er her størstedelen af dit forbrug vil finde sted – faktisk op til hele 80%. Jo koldere, der er udenfor, desto hårdere skal varmepumpen arbejde for at udvinde energien, og så stiger forbruget, og ligeledes dit varmebehov.

varmekilder-forbrug-graf
Grafen illustrerer, hvordan forbruget stiger markant i vintermånederne og falder meget igen resten af året.

Det er naturligt at forvente større forbrug om vinteren

Har du netop fået installeret en luft til vand varmepumpe, og det samtidigt er vinter, har mange svært ved at forholde sig til elforbruget. Mange kigger ved første øjekast på det daglige kWh forbrug og går ud fra, at det er for højt uden reelt set at have undersøgt forholdene nærmere. Her er det også vigtigt at understrege, at man skal se sit forbrug over en periode, og ikke dagligt, og at man ikke kan sammenligne naboens hus og deres forbrug med sit eget.

Eks. En kunde har et årligt gasforbrug på 3000 m3 og et fyr med virkningsgrad på 95%, hvilket giver en ækvaalent i kWh til 31.350 årligt. Kunden skifter til en luft til vand varmepumpe med en SCOP-værdi på f.eks. 4,6, hvilket giver et årligt kWh forbrug på 6.787 kWh. for varmepumpen.

80% af dette forbrug (5.429,6 kWh) vil være fra og med december til og med februar, hvilket er 1.809 kWh om måneden i de 3 måneder. Fordeler man det ud på måneden med i gennemsnit 30 dage, giver det et dagligt forbrug på ca. 60 kWh dagligt i de 3 hårdeste måneder i dette eksempel. – Det er naturligvis sådan her i teorien, og ikke altid i praksis, da det kommer an på vejret, og om der er tale om en mild eller hård vinter.

Varmepumpe forbrug illustration
Eksempel med 10.000 kWh / År. For illustration

Anbefalinger for at spare på elregningen med en varmepumpe

Med vores varmepumper er der nogle ting, man selv kan sørge for mht. at spare en del på elregningen, og forbruget ved hjælp af korrekt opsætning og indstillinger.

spar-penge-1024x683

Sæt Brugsvands temperatursætten korrekt

Vi anbefaler du sætter brugsvandet til 45 grader. Vores varmepumpe tager sig af legionella og andre bakterier automatisk, hvor varmepumpen selv kører temperaturen op kortvarigt til 70 grader hver 5 eller 7 dag, hvorfor selve temperaturen ikke behøver være sat så højt.

Spar optil 40% på energien: Du kan spare en stor del ved at sætte temperatursættene ned fra 55 grader til 45 grader ved brugsvand, og man kan sige, at man alligevel ikke går i bad på 55 grader, men dette står dig frit for. Besparelsen er dog stor at hente på dette.

Sæt varmepumpe temperaturen til gulvarme korrekt

Hvis du kun har gulvarme i dit hus, så prøv at gøre følgende, og se om det hele eller dele af disse anbefalinger kan bruges.

  • Indstilling af temperatur i dit gulvvarme

Ved gulvvarme anbefaler vi, at du sætter temperatursættet på varmepumpen på 30 grader. Herefter, så åbner du alle dine termostater og indløb til maks, hvorfra du hver eller hver anden dag (anbefales) kan op eller ned justere temperaturen med 2 grader. Så dvs. bliver der for varmt? Så ned sæt temperaturen hver anden dag, indtil du opnår den ønskede temperatur indenfor. Og omvendt, hvis du synes der er for koldt.

Ved at følge overstående måde, sikre du at du får den ønskede optimale temperatur, og ikke blot sætter en (for høj) temperatur og kun lukker en lavere ind i din gulvvarme, og herved har et mindre effektivt anlæg.

Når temperaturen er opnået, så anbefaler vi, at du styrer din varme via varmepumpen og ikke dine termostater. Du kan naturligvis nedsætte temperaturen på dine termostater i dit soveværelse, og rum der ikke bruges.

Sæt varmepumpe temperaturen til radiatorer korrekt

Hvis du kun har radiatorer i dit hus, så kan du se her hvordan du muligvis kan optimere forbruget af din varmepumpe.

  • Indstilling af temperatur i dine radiatorer

Der findes flere forskellige radiatorer, og her er det mest væsentlige at forholde sig til hvilke du har i dit hus. Der findes gamle radiatorer med én lamel og lav temperatur radiatorer med mange lameller – Jo flere du har i dine, jo lavere fremløbstemperatur kan du i teorien have.

Hvis du har radiatorer med få lameller, så bør du starte med et temperatursæt på din centralvarme på 40 grader, og skrue helt op for dine termostater på alle radiatorer på nær fx soveværelse, og/eller rum der ikke bruges.

Herfra fra hver anden dag justere op eller ned med 2 grader indtil du opnår den indendørs temperatur du ønsker.

Har du lavtemperatur radiatorer så kan du starte overstående process fra 30 grader.

Sæt varmepumpe temperaturen til radiatorer OG gulvvarme korrekt

Slå korrekt program til

Har din pumpe en eco-mode eller smart mode, anbefaler vi i høj grad, at du sætter pumpen på dette, så den kører så effektivt som muligt. Er den sat på performance, night mode eller lign, vil den ikke kører så effektivt, som den er i stand til.

Sænk temperaturen i huset

termostat-1024x683

Generelt anbefales det i denne tid, at du skruer ned for varmen i boligen, hvis du ønsker at spare mere. Skruer du f.eks. bare én grad ned i husstanden, er det muligt at spare ca. 5% på din varmeregning. Der er derfor en god portion at spare, hvis du f.eks. er vant til 23 grader og skruer ned på 19 grader indenfor og kan leve med dette.

Husk at opdatere din bolig i BBR

Når du er overgået til at være elvarmekunde, er det vigtigt, at du får opdateret dette i BBR.. Ellers går du glip af den reducerede elpris på dit forbrug over 4000 kWh årligt.

SprSun R32 DV EVI Inverter serie

Sprsuns pumper vi forhandler har indlagt 3 programmer … Forsættelse følger 🙂

Har du brug for hjælp?

Udfyld formularen og fortæl os, hvordan vi kan hjælpe dig, så giver vi dig et kald.

Ring mig op
+2år-garanti

Privat: 2 års ekstra garanti

Hos Cool Energi får du altid garanti, når du køber en varmepumpe. Men er det ikke tilstrækkeligt, så kan du trygt opgradere din garanti med hele 2 år oveni!

Information ved køb af ekstra garanti

2 års ekstra garanti

OBS: Vær opmærksom på at denne opgradering kun gør sig gældende ved vores luft/vand varmepumper. 2 års ekstra garanti giver god mening, hvis du køber f.eks. en SPRSUN luft til vand varmepumpe med 3 års standard garanti hos os, og gerne vil have den øget. Det kan f.eks. være, hvis du skal bo i boligen i mange år og gerne vil være dækket ind i hvert fald i de 5 år. Valdemar har som standard 8 års garanti for kompletsættet. Her kan du tilkøbe yderligere 2 års garanti og dermed opnå 10 års garanti i alt på dit nye anlæg. Garantien gør sig gældende på alle vores luft til vand varmepumper, og den sikrer dig imod, hvis anlægget fejler i garantiperioden. Bemærk dog, at garantien er betinget af korrekt montering og opsætning af anlægget samt, at der overholdes det årlige eftersyn af varmepumpen.

Vær dækket ind med garantien

Du kan nemt tilføje de 2 års ekstra garanti til din ordrekurv, så du har det hele samlet i din ordreopgørelse. Køb de 2 års ekstra garanti, så du er dækket ind og ved, at vi tager hånd om eventuelle skader og fejl omfattet af garantien på din varmepumpe.

Information ved køb af montering

MONTERING AF LUFT TIL VAND VARMEPUMPE

Vores montage indeholder:
  • Kørsel til dig, med værkstøj og udstyr.
  • Hulboring i mursten, gasbeton eller trævæg.
  • Tilslutning af Plug n’ play boks, buffertank og monoblock med en afstand på max 5 meter.
  • Tilslutning til eksisterende varmesystem. Max. 2 meter rør forbrug mellem buffertank og system.
  • Tilslutning til varmt og koldt vand.
  • Tilslutning til strømforsyning, såfremt det er klargjort før montering.
  • Opstart af varmepumpe
Følgende skal være klargjort inden vi kommer:
  • Der skal være etableret fast underlag i vatter for udedelen med 50cm frirum bagved (støbt, fliser eller lign)
  • Klargjort til afløb ind- og udvendigt (udedel drypper vand, hvorfor afløb anbefales – men ikke et krav fra os)
  • Arbejdet udføres i niveau med fri adgang, hvilket betyder at montøren ikke flytter inde- eller udedel over trapper, ned i kælder eller lign. Er der niveauforskel skal delene være anbragt på monterings stederne før ankomst.
  • El skal være etableret og funktionsdygtigt før ankomst
  • Vi tilbyder ikke at trække rør over lofter, kældre eller nedgravning – dette skal såfremt være gjort og klargjort inden vores ankomst
Bemærk: Vi forbeholder os retten til ikke at udføre montagen, såfremt vores teknikker ikke finder det muligt, grundet omstående konstruktioner eller ikke kan stå inde for installeringen. Rør, afløb og el skal fremstå klar før montering og er alene købers ansvar. Følgende er ikke inkluderet:
  • Evt. ekstra cirkulationspumpe(r) (kan være nødvendigt hvis du ikke har en på dit centralvarme system i forvejen – fx hvis du tidligere har haft gasfyr)
  • El-arbejde
  • Nedtagning og fjernelse af eksisterende opvarmningsform (medmindre dette er tilkøbt)
  • Montage af udstyr købt andetsteds eller lignende.
  • Gravearbejde
  • Kraftigt isoleret rør til nedgravning udendørs
  • Isoleringsarbejde
  • Andet eventuelt materiale forbrug og arbejdstid, ud over det ovenfor anførte, efterfaktureres.
  • Mere end 5 meter rør (udover dette faktureres med 500 kr. / meteren inkl. alt)
  • Arbejde, materialer mv. der ikke indgår i overstående. 
Arbejde udover ovenstående faktureres til 600 kr. / timen inkl. moms, såfremt det er noget vi kan bistå. Materialer udover det medfølgende efterfaktureres.

Afmontering af gasfyr

  • Bemærk, at vi ikke lukker- og afmelder gassen, dette skal du selv sørge for – Se evt. bygnings/energipuljer der kan dække udgiften hertil
  • Gassen SKAL kunne slukkes indvendigt eller udvendigt ved mur
  • Montøren bortskaffer ikke gasfyret, men afmonterer dette og læsser det gerne på din trailer.
  • Servicen kan KUN købes hvis du har købt montering af din varmepumpe hos os. 

Afmontering af pillefyr

  • Vi bortskaffer ikke dit pillefyr, men afmonterer det kun.
  • Servicen kan KUN købes hvis du har købt montering af din varmepumpe hos os.
Du kan læse mere om montering og hvad du bør forberede, før montøren ankommer til din bolig, i denne monteringsoversigt. Arbejde udover ovenstående faktureres til 600 kr. / timen inkl. moms, såfremt det er noget vi kan bistå. Materialer udover det medfølgende efterfaktureres. Hvis arbejdet ikke kan gennemføres fordi en eller flere af overstående ting ikke er klargjort eller mulige, faktureres forgæves kørsel med 3.500 kr. og evt. bro/færge afgifter.