Dansk forretning | Prisgaranti på alle varmepumper og tilbehør! | Se leveringsstatus
Optimering af Varmepumpe & Temperatursæt
Ved at skifte til en varmepumpe fra f.eks. fossile varmekilder overgår du til elvarme. Derfor er det relevant at være opmærksom på forskellige faktorer, der påvirker din varmepumpes effektivitet og elforbrug året rundt; især i de koldeste måneder i fyringssæsonen, hvor gennemsnitstemperaturen i Danmark er ca. 4 grader.
I dette indlæg gennemgås:
Årsforbrug ved en varmepumpe
Når du kigger på dit årlige forbrug ved en varmepumpe, skal du være opmærksom på, hvornår langt størstedelen af dit forbrug finder sted. Den officielle fyrringssæson i Danmark er fra 1.oktober til 30. april, men reelt set kan man sige, at den ligger fra 15. september til 15. maj. Heri skal man tage udgangspunkt og kigge på de allerkoldeste måneder, typisk er December, Januar og februar, og det er her størstedelen af dit forbrug vil finde sted – faktisk op til hele 80%. Jo koldere, der er udenfor, desto hårdere skal varmepumpen arbejde for at udvinde energien, og så stiger forbruget, og ligeledes dit varmebehov.
Det er naturligt at forvente større forbrug om vinteren
Har du netop fået installeret en luft til vand varmepumpe, og det samtidigt er vinter, har mange svært ved at forholde sig til elforbruget. Mange kigger ved første øjekast på det daglige kWh forbrug og går ud fra, at det er for højt uden reelt set at have undersøgt forholdene nærmere. Her er det også vigtigt at understrege, at man skal se sit forbrug over en periode, og ikke dagligt, og at man ikke kan sammenligne naboens hus og deres forbrug med sit eget.
Eks. En kunde har et årligt gasforbrug på 3000 m3 og et fyr med virkningsgrad på 95%, hvilket giver en ækvaalent i kWh til 31.350 årligt. Kunden skifter til en luft til vand varmepumpe med en SCOP-værdi på f.eks. 4,6, hvilket giver et årligt kWh forbrug på 6.787 kWh. for varmepumpen.
80% af dette forbrug (5.429,6 kWh) vil være fra og med december til og med februar, hvilket er 1.809 kWh om måneden i de 3 måneder. Fordeler man det ud på måneden med i gennemsnit 30 dage, giver det et dagligt forbrug på ca. 60 kWh dagligt i de 3 hårdeste måneder i dette eksempel. – Det er naturligvis sådan her i teorien, og ikke altid i praksis, da det kommer an på vejret, og om der er tale om en mild eller hård vinter.
Anbefalinger for at spare på elregningen med en varmepumpe
Med vores varmepumper er der nogle ting, man selv kan sørge for mht. at spare en del på elregningen, og forbruget ved hjælp af korrekt opsætning og indstillinger.
Sæt Brugsvands temperatursætten korrekt
Vi anbefaler du sætter brugsvandet til 45 grader. Vores varmepumpe tager sig af legionella og andre bakterier automatisk, hvor varmepumpen selv kører temperaturen op kortvarigt til 70 grader hver 5 eller 7 dag, hvorfor selve temperaturen ikke behøver være sat så højt.
Spar optil 40% på energien: Du kan spare en stor del ved at sætte temperatursættene ned fra 55 grader til 45 grader ved brugsvand, og man kan sige, at man alligevel ikke går i bad på 55 grader, men dette står dig frit for. Besparelsen er dog stor at hente på dette.
Sæt varmepumpe temperaturen til gulvarme korrekt
Hvis du kun har gulvarme i dit hus, så prøv at gøre følgende, og se om det hele eller dele af disse anbefalinger kan bruges.
- Indstilling af temperatur i dit gulvvarme
Ved gulvvarme anbefaler vi, at du sætter temperatursættet på varmepumpen på 30 grader. Herefter, så åbner du alle dine termostater og indløb til maks, hvorfra du hver eller hver anden dag (anbefales) kan op eller ned justere temperaturen med 2 grader. Så dvs. bliver der for varmt? Så ned sæt temperaturen hver anden dag, indtil du opnår den ønskede temperatur indenfor. Og omvendt, hvis du synes der er for koldt.
Ved at følge overstående måde, sikre du at du får den ønskede optimale temperatur, og ikke blot sætter en (for høj) temperatur og kun lukker en lavere ind i din gulvvarme, og herved har et mindre effektivt anlæg.
Når temperaturen er opnået, så anbefaler vi, at du styrer din varme via varmepumpen og ikke dine termostater. Du kan naturligvis nedsætte temperaturen på dine termostater i dit soveværelse, og rum der ikke bruges.
Sæt varmepumpe temperaturen til radiatorer korrekt
Hvis du kun har radiatorer i dit hus, så kan du se her hvordan du muligvis kan optimere forbruget af din varmepumpe.
- Indstilling af temperatur i dine radiatorer
Der findes flere forskellige radiatorer, og her er det mest væsentlige at forholde sig til hvilke du har i dit hus. Der findes gamle radiatorer med én lamel og lav temperatur radiatorer med mange lameller – Jo flere du har i dine, jo lavere fremløbstemperatur kan du i teorien have.
Hvis du har radiatorer med få lameller, så bør du starte med et temperatursæt på din centralvarme på 40 grader, og skrue helt op for dine termostater på alle radiatorer på nær fx soveværelse, og/eller rum der ikke bruges.
Herfra fra hver anden dag justere op eller ned med 2 grader indtil du opnår den indendørs temperatur du ønsker.
Har du lavtemperatur radiatorer så kan du starte overstående process fra 30 grader.
Sæt varmepumpe temperaturen til radiatorer OG gulvvarme korrekt
Slå korrekt program til
Har din pumpe en eco-mode eller smart mode, anbefaler vi i høj grad, at du sætter pumpen på dette, så den kører så effektivt som muligt. Er den sat på performance, night mode eller lign, vil den ikke kører så effektivt, som den er i stand til.
Sænk temperaturen i huset
Generelt anbefales det i denne tid, at du skruer ned for varmen i boligen, hvis du ønsker at spare mere. Skruer du f.eks. bare én grad ned i husstanden, er det muligt at spare ca. 5% på din varmeregning. Der er derfor en god portion at spare, hvis du f.eks. er vant til 23 grader og skruer ned på 19 grader indenfor og kan leve med dette.
Husk at opdatere din bolig i BBR
Når du er overgået til at være elvarmekunde, er det vigtigt, at du får opdateret dette i BBR.. Ellers går du glip af den reducerede elpris på dit forbrug over 4000 kWh årligt.
SprSun R32 DV EVI Inverter serie
Sprsuns pumper vi forhandler har indlagt 3 programmer … Forsættelse følger 🙂