✔ Nyhed – Få finansiering med attraktiv delbetaling

✔ Varmepumpepuljen er åben, og du kan søge tilskud nu! Ansøg her

Regler for varmepumper

Som enten nuværende eller kommende ejer af en varmepumpe skal du være bekendt med reglerne på området. Det er vigtigt at sætte sig ind i, og overholde, disse regler, så der ikke opstår udfordringer med kommunen, naboerne eller andre. Vi giver dig overblikket over de vigtigste regler for varmepumper, så du kan sikre dig, at du overholder alle regler og krav.

Støjkrav

En varmepumpe, hvad end der er tale om en luft til luft varmepumpe eller luft til vand varmepumpe, har en kompressor / ventilator udendørs, og denne er ikke lydløs i brug. For at undgå, at naboer til en person med en varmepumpe bliver generet af lydene fra varmepumpen, så er der defineret nogle støjkrav. Støjgrænserne varierer fra boligområde til boligområde (sommerhusområder, parcelhusområder og etageboliger) og fra tidspunkt til tidspunkt (hverdag, weekend og nat). I de fleste boligområder tillader Miljøstyrelsen et støjniveau på mellem 35 og 45 dB[kilde 1] .

Jo længere varmepumpens udedel er placeret fra skellet og dermed til de nærmeste naboer, desto lavere vil støjniveauet være. Derfor rådes du til at placere din varmepumpe et sted, hvor den er til så lidt gene som muligt for både din husstand og dine naboer.

Regler for installation af varmepumper

Reglerne for installation af varmepumper kan deles op i to – der er nemlig forskellige regler for henholdsvis installation af luft til luft varmepumper og luft til vand varmepumper.

En luft til vand varmepumpe skal i henhold til loven installeres og monteres af en autoriseret montør. En luft til luft varmepumpe kan delvist opsættes uden faghjælp, men det vil fortsat være en god idé at tage kontakt til en autoriseret montør. Du må gerne selv montere indedelen og klargøre udedelen, men ikke selv udføre selve installationen.  [kilde 2] 

Læs også gerne artiklen om kombination af brugen a både solceller og varmepumpe.

Regler for bortskaffelse af varmepumper

Udtjente varmepumper skal bortskaffes på ansvarlig vis, og forud for bortskaffelsen skal den afmonteres af en autoriseret installatør.

En varmepumpe indeholder miljøfarlige stoffer, der kan gøre stor skade på miljøet, hvis den ikke håndteres og bortskaffes korrekt. Af følgende grund skal du aflevere din gamle varmepumpe på genbrugsstationen. Derudover skal du kontakte din kommune, hvis du ikke investerer i en ny varmepumpe, eller hvis du skifter varmekilde. Disse oplysninger skal nemlig rettes i BBR kilde 3] (Bygnings- og Boligregistret).

Nye regler for varmepumper pr. 1. januar 2022

D. 1. januar 2022 trådte der nogle nye regler for varmepumper i kraft. De nye regler betyder, at det fra denne dato er ulovligt at importere, forhandle og montere visse varmepumper – nærmere defineret varmepumper, der overskrider fem tons-reglen til CO2-udledningen[kilde 4] .


 Kilde 1: https://energihjem.dk/varmepumper/varmepumpestoj-regler/

 Kilde 2: https://volundvt.dk/montering-og-installation-af-varmepumpe

 Kilde 3: https://sparenergi.dk/forbruger/varme/varmepumpe/skrot-din-gamle-varmepumpe

 Kilde 4: https://www.tekniq.dk/nyheder/saadan-tolker-du-ny-varmepumpe-regel/

Har du brug for hjælp?

Udfyld formularen og fortæl os, hvordan vi kan hjælpe dig, så giver vi dig et kald.

Ring mig op
+2år-garanti

Privat: 2 års ekstra garanti

Hos Cool Energi får du altid garanti, når du køber en varmepumpe. Men er det ikke tilstrækkeligt, så kan du trygt opgradere din garanti med hele 2 år oveni!

Information ved køb af ekstra garanti

2 års ekstra garanti

OBS: Vær opmærksom på at denne opgradering kun gør sig gældende ved vores luft/vand varmepumper. 2 års ekstra garanti giver god mening, hvis du køber f.eks. en SPRSUN luft til vand varmepumpe med 3 års standard garanti hos os, og gerne vil have den øget. Det kan f.eks. være, hvis du skal bo i boligen i mange år og gerne vil være dækket ind i hvert fald i de 5 år. Valdemar har som standard 8 års garanti for kompletsættet. Her kan du tilkøbe yderligere 2 års garanti og dermed opnå 10 års garanti i alt på dit nye anlæg. Garantien gør sig gældende på alle vores luft til vand varmepumper, og den sikrer dig imod, hvis anlægget fejler i garantiperioden. Bemærk dog, at garantien er betinget af korrekt montering og opsætning af anlægget samt, at der overholdes det årlige eftersyn af varmepumpen.

Vær dækket ind med garantien

Du kan nemt tilføje de 2 års ekstra garanti til din ordrekurv, så du har det hele samlet i din ordreopgørelse. Køb de 2 års ekstra garanti, så du er dækket ind og ved, at vi tager hånd om eventuelle skader og fejl omfattet af garantien på din varmepumpe.

Information ved køb af montering

MONTERING AF LUFT TIL VAND VARMEPUMPE

Vores montage indeholder:
 • Kørsel til dig, med værkstøj og udstyr.
 • Hulboring i mursten, gasbeton eller trævæg.
 • Tilslutning af Plug n’ play boks, buffertank og monoblock med en afstand på max 5 meter.
 • Tilslutning til eksisterende varmesystem. Max. 2 meter rør forbrug mellem buffertank og system.
 • Tilslutning til varmt og koldt vand.
 • Tilslutning til strømforsyning, såfremt det er klargjort før montering.
 • Opstart af varmepumpe
Følgende skal være klargjort inden vi kommer:
 • Der skal være etableret fast underlag i vatter for udedelen med 50cm frirum bagved (støbt, fliser eller lign)
 • Klargjort til afløb ind- og udvendigt (udedel drypper vand, hvorfor afløb anbefales – men ikke et krav fra os)
 • Arbejdet udføres i niveau med fri adgang, hvilket betyder at montøren ikke flytter inde- eller udedel over trapper, ned i kælder eller lign. Er der niveauforskel skal delene være anbragt på monterings stederne før ankomst.
 • El skal være etableret og funktionsdygtigt før ankomst
 • Vi tilbyder ikke at trække rør over lofter, kældre eller nedgravning – dette skal såfremt være gjort og klargjort inden vores ankomst
Bemærk: Vi forbeholder os retten til ikke at udføre montagen, såfremt vores teknikker ikke finder det muligt, grundet omstående konstruktioner eller ikke kan stå inde for installeringen. Rør, afløb og el skal fremstå klar før montering og er alene købers ansvar. Følgende er ikke inkluderet:
 • Evt. ekstra cirkulationspumpe(r) (kan være nødvendigt hvis du ikke har en på dit centralvarme system i forvejen – fx hvis du tidligere har haft gasfyr)
 • El-arbejde
 • Nedtagning og fjernelse af eksisterende opvarmningsform (medmindre dette er tilkøbt)
 • Montage af udstyr købt andetsteds eller lignende.
 • Gravearbejde
 • Kraftigt isoleret rør til nedgravning udendørs
 • Isoleringsarbejde
 • Andet eventuelt materiale forbrug og arbejdstid, ud over det ovenfor anførte, efterfaktureres.
 • Mere end 5 meter rør (udover dette faktureres med 500 kr. / meteren inkl. alt)
 • Arbejde, materialer mv. der ikke indgår i overstående. 
Arbejde udover ovenstående faktureres til 600 kr. / timen inkl. moms, såfremt det er noget vi kan bistå. Materialer udover det medfølgende efterfaktureres.

Afmontering af gasfyr

 • Bemærk, at vi ikke lukker- og afmelder gassen, dette skal du selv sørge for – Se evt. bygnings/energipuljer der kan dække udgiften hertil
 • Gassen SKAL kunne slukkes indvendigt eller udvendigt ved mur
 • Montøren bortskaffer ikke gasfyret, men afmonterer dette og læsser det gerne på din trailer.
 • Servicen kan KUN købes hvis du har købt montering af din varmepumpe hos os. 

Afmontering af pillefyr

 • Vi bortskaffer ikke dit pillefyr, men afmonterer det kun.
 • Servicen kan KUN købes hvis du har købt montering af din varmepumpe hos os.
Du kan læse mere om montering og hvad du bør forberede, før montøren ankommer til din bolig, i denne monteringsoversigt. Arbejde udover ovenstående faktureres til 600 kr. / timen inkl. moms, såfremt det er noget vi kan bistå. Materialer udover det medfølgende efterfaktureres. Hvis arbejdet ikke kan gennemføres fordi en eller flere af overstående ting ikke er klargjort eller mulige, faktureres forgæves kørsel med 3.500 kr. og evt. bro/færge afgifter.